De Wassum

Landschapsbeheer De Wassum beheert natuurterreinen met schaapskuddes. Het bedrijf bestaat sinds 1988 en heeft meerdere kuddes aan het werk, elk onder leiding van een herder met zijn/haar hond. De kuddes begrazen heidegebieden, dijken, uiterwaarden, beekdalen en stadsparken in de provincies Limburg, Gelderland, Utrecht en Brabant. In diverse gebieden zijn herders van De Wassum met hun kuddes te vinden, onder meer op De Groote Heide bij Venlo, De Beegder Heide, het Maasduinengebied in Noord Limburg en het gebied Heiderijk tussen Mook en Nijmegen. Ook binnen en buiten de bebouwde kom van veel gemeentes zijn kuddes van De Wassum actief zoals in Nijmegen, Venray, Deurne, Venlo, Roermond en Heerlen. De schapen zorgen op de hei voor de aanpak van vergrassing en het ontstaan van kleinschalige mozaïeken en op natuurlijke graslanden voor de ontwikkeling van bloemrijke graslanden met veel kansen voor diverse fauna.

Het initiatief van deze website ligt bij Landschapsbeheer De Wassum te Venlo. Naast de uitvoering van begrazingsprojecten tot wel 30 jaar lang, heeft De Wassum ook coördinerende en adviserende taken bij uiteenlopende begrazingsprojecten op zich genomen.
Opdrachtgevers zijn voornamelijk overheden als gemeenten, waterschappen en terreinbeherende organisaties als de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Maar ook voor particuliere natuurbeheerders wordt begraasd.  Voor de ligging van de projecten zie kaart.
Meer dan 30 jaar natuurbeheer met schapen betekent meer dan 30 jaar kennis en ervaring. Daarmee is De Wassum uniek in Nederland. De Wassum verzorgt begrazingsprojecten in Limburg, Brabant, Gelderland, Utrecht en Overijssel. Daarbij wordt gewerkt met eigen kuddes maar ook worden kuddes ingezet van zelfstandige herders en begrazingsbedrijven.

  • In Noord- en Midden-Limburg heeft De Wassum eigen kuddes met eigen herders. Thuisbasis is de Beatrixhoeve in Roermond.
  • In Zuid-Limburg wordt samengewerkt met Schaapscompagnie Mergelland, in de regio Venray wordt samengewerkt met Peelkudde Schaapsdrift.
  • In Oost-Brabant heeft De Wassum een samenwerking met Stichting Het Kempisch Heideschaap. Herders van De Wassum zorgen voor de inzet van de kuddes van de stichting op de Strabrechtse Heide en omstreken.
  • In de Maashorst en omgeving in Noordoost-Brabant grazen de kuddes van Ja, Zo Begrazing.
  • Ten zuiden van Nijmegen vult Landschapsbeheer Bos & Schaap de begrazingsprojecten van De Wassum in.
  • Met Landschapsbeheer Wijlhuizen uit Angeren worden begrazingsprojecten verzorgd in Lingewaard en op Kroondomein Het Loo.
  • Stadskudde Deventer is voor De Wassum aan de slag in Deventer.
  • Op de Utrechtse Heuvelrug zijn drie kuddes aan de slag. Grebbeveld, Treeker Punt en Floor Begrazing.

Kwaliteiten van de wassum

Fien, Sien en andere lammetjes

Cecertificeerd

Groep

Deskundig

Lammetjes aan de fles

Social Return

Sluit Menu